Telf: 661427512. email: botaniceducacio@gmail.com 

  • Icono social Instagram
  • w-facebook

© 2019 by Ginkgo Educacion. 

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Follow Us
Buscar por etiquetas

October 20, 2016

July 6, 2016

Please reload

Recent Posts

MASA DE FRIXUELOS

July 6, 2016

1/1
Please reload

Otros Posts

LES FAENES DE MARÇ-JARDINERIA

February 19, 2014

LES FAENES DEL MARÇ

 

Encara que per a nosaltres és el tercer mes, per als romans representava el primer de l’any. El seu nom ve de Mart, déu de la guerra, i com diu la cançó: «arriba la primavera el vint de març». Hi celebrem l’entrada de la calor i la llum, i la fi del fred. Els dies són llargs i la temperatura augmenta.

Per això és el temps de renovar la terra i les plantes. Quant a les plantes d’interior, moltes de les quals d’origen tropical, ja podem deixar-les a l’aire lliure, encara que a la nit convé tenir-les a l’interior perquè pot refrescar. És aconsellable començar a remoure la terra dels tests per airejar-la.

Hem de regar un poc més sovint que durant els mesos anteriors. Moltes plantes floreixen amb l’entrada de la calor, com la forsítia, el gessamí d’hivern, l’azalea, la prunera de flor, i diverses espècies herbàcies, com les prímules. Però ara és molt bona època per a plantar plantes mediterrànies. Per a plantar amb llavors destaquem les estepes, el ginebró, l’arboç i el xiprer.

Aprofitarem l’ocasió per a plantar també plantes medicinals, o condimentats com la sàlvia, que la podem multiplicar fent esqueixos o per llavors (una altra planta amb esqueix és el romaní). I amb llavors podem plantar l’alfàbega, el fenoll, el timó (final de la primavera) i el julivert. És el moment de realitzar planters per a les espècies de floració estival.

És el període de poda de les enfiladisses. És útil recordar retirar les últimes proteccions hivernals i, cap a la darreria del mes, canviar de test els geranis i altres plantes perennes, utilitzant terra fresca i ben adobada. Al jardí també hem de llevar les cobertes hivernals, cavar un poc el terreny per airejar-lo i adobar-lo, tenint en compte les necessitats de cada espècie.

És temps de col·locar al seu lloc definitiu les plantes nascudes de llavors durant la tardor i l’hivern. També podem podar les bardisses i adobar-les amb un adob ric en sofre, la qual cosa afavorirà la formació de fulles.

 

Cal prestar una atenció especial a les plagues, com la cotxinilla o el pugó, i als fongs, perquè s’activen amb el canvi de temps i ataquen els primers brots. Cal protegir els brots tendres de l’atac de caragols i bavoses. Una recepta ecològica molt útil per eliminar caragols i bavoses és posar un pot amb cervesa en els tests o prop de les plantes al jardí.

Please reload